Наукові конференції України, VI МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ СУСПІЛЬНИХ ВІДНОСИН В УМОВАХ ДЕМОКРАТИЗАЦІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ» 2016 Р.

Розмір шрифту: 
Відновне правосуддя та відновна справедливість: окремі питання термінології та змісту
Н.С. Мороховська

Остання редакція: 2017-06-12

Тези доповіді


Відновне правосуддя набуває все більшої популярності в багатьох європейських країнах. Його ідеї зародились в Австралії, Новій Зеландії, Канаді, США, набули активного розповсюдження і застосування в Великобританії, Фінляндії, Польщі, Німеччині, Норвегії, Бельгії, Австрії, Франції, Чехії, торують шлях на пострадянському просторі (Білорусія, Росія, Молдова, Литва, Україна та ін.) В чому ж полягає сутність нового підходу до правосуддя? В тому, що воно пропонує іншу філософію.

Для нас є звичним розглядати злочин як суспільно небезпечне діяння, що спричиняє шкоду особистості, суспільству, державі в цілому, за скоєння якого передбачаються найсуворіші санкції. Саме держава вирішує, як покарати злочинця. Новий підхід полягає у тому, що суспільно небезпечне діяння розглядається як факт, що тягне за собою в першу чергу обов’язок по відшкодуванню збитків, спричинених злочином. Прихильники такого підходу вважають, що викрити злочин можна більш аргументовано, якщо діяти для постраждалого ( і того ж вимагати для злочинця), а не проти злочинця. Тобто, жертві повинна бути надана можливість описати свої страждання і почуття, які вона пережила, а правопорушнику надати можливість почути це і виправити ситуацію, залагодити спричинену шкоду. Саме така філософія все частіше поширюється поза межами системи юстиції. Все більше некримінальних конфліктів вирішуються сьогодні за допомогою медіаторів із застосуванням схожих методів і способів вирішення проблем.


Full Text: PDF