Наукові конференції України, VI МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ СУСПІЛЬНИХ ВІДНОСИН В УМОВАХ ДЕМОКРАТИЗАЦІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ» 2016 Р.

Розмір шрифту: 
Закріплення поняття «погром» в КК України: юридичний архаїзм, чи об’єктивна необхідність.
М.М. Тараненко

Остання редакція: 2017-06-17

Тези доповіді


Стаття 294 Кримінального кодексу України (далі – КК) встановлює відповідальність за організацію та активну участь у масових заворушеннях, що супроводжувались насильством над особою, погромами, підпалами, знищенням майна, насильницьким виселенням громадян, опором представникам влади з використанням зброї, або інших предметів, які використовуються як зброя. Як випливає із вищезазначеного, серед проявів масових заворушень, що закріплені в диспозиції наведеної норми законодавець залишив в числі дій, що супроводжують вказаний злочин таке поняття, як погроми.

На наш погляд, таке рішення не є як слід обґрунтованим і доречним. В цьому зв’язку зауважимо, що етимологічне (змістовне) визначення такого терміну, як «погроми» складно встановити однозначно. Адже і в законодавстві, і в спеціальній літературі універсальне трактування змісту цього поняття відсутнє.


Full Text: PDF