Наукові конференції України, VI МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ СУСПІЛЬНИХ ВІДНОСИН В УМОВАХ ДЕМОКРАТИЗАЦІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ» 2016 Р.

Розмір шрифту: 
Перевищення меж крайньої необхідності: питання законодавчого визначення
Б.Б. Гожа

Остання редакція: 2017-06-17

Тези доповіді


У кримінальному праві багатьох країн світу існує інститут обставин, що виключають злочинність діяння. Однією з цих обставин є крайня необхідність. У тезах розглядається питання про умови і межі крайньої необхідності та його вирішення при перевищенні меж завданої шкоди у цьому стані. Аналізується закріплення інституту крайньої необхідності у чинному Кримінальному кодексі України (далі – КК України) та розглядається питання кримінальної відповідальності особи при перевищенні меж крайньої необхідності, що на сьогодні є досить актуальним питанням.

Крайня необхідність – це сукупність певних обставин, за яких виникла небезпека для об’єкта, збереження якого можливе тільки у випадку завдання шкоди іншому об’єкту, який має меншу цінність. Іншими словами, правомірним визнається завдання збитків одним цінностям, які знаходяться під охороною закону, з метою не допустити шкоди більш значним цінностям, які також знаходяться під охороною закону.


Full Text: PDF