Наукові конференції України, VI МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ СУСПІЛЬНИХ ВІДНОСИН В УМОВАХ ДЕМОКРАТИЗАЦІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ» 2016 Р.

Розмір шрифту: 
Право на життя в контексті цивільного законодавства України
М.В. Куляша

Остання редакція: 2017-06-18

Тези доповіді


Проблеми життя та смерті завжди провокували масштабні дискусії. Суспільство постійно задає собі питання - що таке, власне, життя; коли воно розпочинається та коли завершується; хто саме має право на життя та в чому це право полягає і чим людське право на життя відрізняється від права на життя істот інших біологічних видів? Нині ж цій темі присвячено багато праць у різних галузях науки, однак, вичерпних відповідей на ці питання досі немає.

Є.С. Резнік розглядає життя як сукупність біохімічних процесів, які протікають в організмі, визначають його розвиток, розмноження, харчування, відносини з зовнішнім середовищем, яка виникає в момент появи ембріона і припиняється у момент загибелі всього головного мозку [3, с. 10]. А згідно з ст.3 Конституції України, людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю.


Full Text: PDF