Наукові конференції України, VI МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ СУСПІЛЬНИХ ВІДНОСИН В УМОВАХ ДЕМОКРАТИЗАЦІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ» 2016 Р.

Розмір шрифту: 
Психологічні аспекти допиту
Н.В. Білуха

Остання редакція: 2017-06-18

Тези доповіді


Інформацію про допити можна знайти в багатьох історичних джерелах. І це логічно, адже довгий час жодних інших способів отримання інформації для розкриття злочинів не існувало. Для того щоб отримати достовірні свідчення свідка слідчий повинен був враховувати психологічний процес формування свідчень. Першочерговою стадією формування цих свідчень є процес сприйняття свідком подій. В процесі такого сприйняття людина осмислює та оцінює предмети та явища, виявляє до них відповідне відношення.

Під час допиту свідка слідчий повинен відділити об’єктивні факти від суб’єктивних прошарувань. Необхідно визначити умови, в яких відбувалось сприйняття подій (освітленість, тривалість, віддаленість, метеорологічні умови і т.д.). При чому на цьому етапі слід враховувати, що люди доволі часто не спроможні точно оцінити саму кількість предметів сприйняття, відстань між ними, їх просторове співвідношення або ж розміри.

Для людини характерною є така особливість, коли під час чуттєвого сприйняття пробіли заміняються елементами, яких в дійсності не існувало.


Full Text: PDF