Наукові конференції України, VII Міжнародна конференція «Правове регулювання суспільних відносин в умовах демократизації Української держави» 2017 р.

Розмір шрифту: 
Інститут лобіювання
Ю.М. Гайдаєнко

Остання редакція: 2017-06-02

Тези доповіді


"Лобізм" – термін, який означає розгалужену систему підприємств, організованих при законодавчих органах,які тиснуть на чиновників і законодавців заради прийняття рішень (законопроектів, тендерів, субсидій) у інтересах організацій, які ці групи представляють. У розвинених країнах лобісти – це висококваліфіковані професіонали, які збирають певну інформацію і схиляють державні органи до винесення рішення на користь тієї групи, інтереси якої вони представляють. Часто лобісти є посередниками між групами інтересів і політичними діячами, в тому числі законодавцями та членами уряду, тим самим роблячи істотний вплив на формування політичного курсу країни.

Слово "лобізм" має спірну оцінку у суспільстві,та несе в собі як легальний, так і "тіньовий" зміст. Якщо говорити про «тіньовий» лобізм, то, як правило, він набуває виключно негативного характеру, часто є синонімом до поняття «блат», «підкуп» або покупки голосів у меркантильних та тісних кругах на шкоду суспільним інтересам.


Full Text: PDF