Наукові конференції України, VII Міжнародна конференція «Правове регулювання суспільних відносин в умовах демократизації Української держави» 2017 р.

Розмір шрифту: 
Принцип гласності судового процесу в частині фото-, відео- та звукозапису судового засідання в контексті судової реформи
К.П. Шабельник

Остання редакція: 2017-06-03

Тези доповіді


Конституцією України однією із засад судочинства визначено гласність судового процесу та його повне фіксування технічними засобами. Наразі ж вказана засада судочинства в частині повного фіксування судового процесу технічними засобами не має повного та ефективного відображення в процесуальному чинному законодавстві, у зв’язку з існуванням деяких розбіжностей в чинних нормативних актах.

Наприклад, частиною 4 статті 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» закріплено: «Особи, присутні в залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, встановлених законом. Трансляція судового засідання здійснюється з дозволу суду. Проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, а також трансляція судового засідання повинні здійснюватися без створення перешкод у веденні засідання і здійсненні учасниками судового процесу їхніх процесуальних прав. Суд може визначити місце в залі судових засідань, з якого має проводитися фотозйомка, відеозапис».


Full Text: PDF