Наукові конференції України, VII Міжнародна конференція «Правове регулювання суспільних відносин в умовах демократизації Української держави» 2017 р.

Розмір шрифту: 
Касаційне оскарження у цивільному процесі як гарантія забезпечення законності судових рішень
І. Васільєва

Остання редакція: 2017-06-03

Тези доповіді


Ухвалення судами законних та обґрунтованих рішень є одним із основнихзавдань цивільного судочинства. Додержання функцій судів першої інстанції гарантується численними процесуальними діями, в свою чергу обґрунтованість та законність прийнятих судом рішень регулюється таким ефективним засобом, як апеляційне оскарження рішень, що ще не набрали законної сили. Проте цей інститут не може беззаперечно гарантувати об’єктивність та не вступ у дію помилкових судових рішень. Таким чином, дані обставини потребують додаткового регулювання, чим і виступає касаційне оскарження рішень, тобто перегляд судом рішень та ухвал,які вже набрали законної сили. Слід зазначити, що касаційне провадження перевіряє правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального права чи порушення процесуального права.

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє як суд касаційної інстанції у цивільних справах відповідно до ст. 323 ЦПК. Основною функцією є забезпечення однакового застосування норм закону, тобто, перевірка законності рішень, виявлення допущених в попередніх інстанціях помилок, а не розгляд справи повторно. Метою касаційного оскарження є обов’язок держави здійснювати захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод та інтересів фізичних осіб, права та інтересів юридичних осіб, інтересів держави шляхом особливої судової діяльності – перегляду рішень, це визначає ст. 1 ЦПК України і ця мета є єдиною для всіх судів.


Full Text: PDF