Наукові конференції України, VII Міжнародна конференція «Правове регулювання суспільних відносин в умовах демократизації Української держави» 2017 р.

Розмір шрифту: 
Заочний розгляд цивільної справи
А.М. Пацьора

Остання редакція: 2017-06-03

Тези доповіді


Розгляд справи в порядку цивільного судочинства – це складний процес, який має досить багато нюансів та особливостей. Позивач, подаючи позов, прагне отримати рішення суду на свою користь, відповідач же, навпаки, бажає, щоб рішення суду було про відмову у задоволенні вимог позивача. В цьому і полягає процесуальна заінтересованість сторін. Але рішення суду не може обґрунтовуватися на бажаннях сторін, вони повинні здійснити всі можливі дії для того, щоб отримати рішення на свою користь. До таких дій насамперед відноситься, здавалося б зовсім банальна, але у свою чергу дуже важлива - явка в судове засідання, наслідки якої залежать від процесуального статусу учасників цивільного процесу. І одним з цікавих наслідків неявки саме відповідача є заочний розгляд справи.

Нормативно можливість заочного розгляду міститься в розділі ІІІ гл.8 ЦПК, що має назву «Позовне провадження». Тобто слід зазначити, що застосування заочного розгляду у справах окремого і наказного провадження – виключається, що обумовлено насамперед особливостями цих видів проваджень

Full Text: PDF