Наукові конференції України, VII Міжнародна конференція «Правове регулювання суспільних відносин в умовах демократизації Української держави» 2017 р.

Розмір шрифту: 
Перспективи впровадження електронного наказного провадження в Україні
Я.В. Скиба

Остання редакція: 2017-06-03

Тези доповіді


. 14 січня 2016 року Президент України Порошенко П.О. вніс на розгляд Верховної Ради України проект Закону № 3769 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження наказного провадження у цивільному та господарському судочинстві». Так як Україна взяла курс на входження до Європейського союзу, вона має відповідати вимогам Організації, зокрема і щодо рівня розвитку інформаційного суспільства в державі, одним із інститутів якого є Електронний суд. Регламентом ЄС №1896/2006, прийнятим 12 грудня 2006 року, було затверджено Європейський судовий наказ, який був покликаний вирішити проблеми доступності правосуддя в відношенні безспірних грошових вимог. Саме для реалізації положень цього регламенту в Україні Президентом України було розроблено законопроект, спрямований на впровадження в Україні електронного наказного провадження в цивільному процесі, що дозволило б розвантажити суди, спростити і пришвидшити розгляд справ, пов’язаних з стягненням грошових заборгованостей за договірними зобов’язаннями, допомогло б зменшити витрати як самих сторін, так і держави, а також полегшило доступ фізичних та юридичних осіб до правосуддя.
Проте, недостатнє дослідження вченими цього інституту та недостатня його розробка призвела до того, що законопроект не було прийнято


Full Text: PDF