Наукові конференції України, VII Міжнародна конференція «Правове регулювання суспільних відносин в умовах демократизації Української держави» 2017 р.

Розмір шрифту: 
Технічні злочини у кримінальному праві України
В.А. Мисливий

Остання редакція: 2017-06-03

Тези доповіді


Розвиток сучасної цивілізації вказує на тенденцію збільшення деліктів, пов’язаних з технічними досягненнями людства. Наприкінці минулого століття ця інтенсивність стала зростати під впливом технологічної складової, а відтак традиційний комплекс суспільних відносин «людина – техніка» ускладнився і, на наш погляд, може бути визначений через таку тріаду, як «людина – техніка – технології». Розвиток суспільних відносин показує, що технічні досягнення і новітні технології все більше впливають на життєдіяльність суспільства в усіх його сферах. При цьому науково-технологічний прогрес має зворотний, негативний вплив, який обумовлюється використанням його досягнень у створенні нових форм і способів злочинної поведінки, підшуканні більш досконалих і небезпечних знарядь та засобів вчинення таких злочинів, а відтак заподіяння більш тяжких суспільно небезпечних наслідків.

Поряд з умисною зростає необережна злочинність, яка стає все більш залежною від побутової, виробничої, професійної дисциплінованості як окремих людей, персоналу, так і соціуму в цілому та не завжди піддається традиційним превентивним заходам. І хоча новітні технічні системи та засоби мають усе більш надійні запобіжники, вони часто не спрацьовують через обмежені біофізіологічні можливості людини, яка не встигає адаптуватися до бурхливих трансформацій оточуючого середовища.


Full Text: PDF