Наукові конференції України, VII Міжнародна конференція «Правове регулювання суспільних відносин в умовах демократизації Української держави» 2017 р.

Розмір шрифту: 
Корупція в Україні: засоби протидії в кримінальному праві та суспільстві
В.В. Стоколос

Остання редакція: 2017-06-03

Тези доповіді


У своїй доповіді я не буду наводити багато статистики, але зазначу, що середній розмір хабаря в Україні сягає 1350 євро при середній заробітній платі 144 євро. Тому я вважаю недоречним приводити інші факти, адже й так усім зрозуміло, що Україна є корумпованою.

Звісно, така прикра статистика не може не братися до уваги державою як регулятором суспільних відносин, тому в Кримінальному кодексі України є багато статей, які регламентують покарання за корупційні злочини, а саме: ст. 354 (Підкуп працівника підприємства, установи чи організації), ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем), ст. 3682 (Незаконне збагачення), ст. 370 (Провокація підкупу) та інші. У середньому санкція за такі злочини – це обмеження волі строком на 1-2 роки, що на мій погляд є неприпустимим. І не дивно, що на практиці ці статті виявилися неефективними. Про це свідчить зростання з кожним роком корупційних злочинів, проте держава, враховуючи ці моменти, з 2014 року почала боротися з явищем корупції за допомогою нових методів.

Full Text: PDF