Наукові конференції України, VII Міжнародна конференція «Правове регулювання суспільних відносин в умовах демократизації Української держави» 2017 р.

Розмір шрифту: 
Чи потрібен українському законодавству «стартап»?
І.Н. Тавберідзе

Остання редакція: 2017-06-03

Тези доповіді


Останні роки таке явище, як "стартап" набуло величезного поширення: від загальновідомих представників "Uber" та "Tesla" до різноманітних конкурсів стартапів та площадок по збору грошей для їх реалізації як, наприклад, "KickStarter". В розумінні більшості "стартап" – це проект, пов'язаний з ІТ або певною інновацією, над яким працює декілька студентів, і для якого необхідні інвестиції. Але що насправді означає термін "стартап", і чи потрібен він в українському законодавстві?

Наразі серед експертів немає єдиного розуміння цього терміну. Наприклад, Адора Ченг, співзасновниця одного з найуспішніших стартапів 2013 року, каже: "стартап" – це стан душі. Це коли люди приєднуються до твоєї компанії та все одно приймають стійке рішення відмовитися від стабільності в обмін на обіцянку величезного зростання і хвилювання від безпосереднього впливу" . The American Heritage Dictionary розглядає це як бізнес, який нещодавно розпочав свою роботу [5]. Найбільш поширеним є визначення професора Стенфордського університету Стівена Бланка, згідно якого "стартап" – це тимчасова організація, створена для пошуку повторюваної, масштабованої і стійкої бізнес-моделі [4].


Full Text: PDF