Наукові конференції України, VII Міжнародна конференція «Правове регулювання суспільних відносин в умовах демократизації Української держави» 2017 р.

Розмір шрифту: 
Прогалини в процедурі оповіщення осіб у цивільному процесі України
М.А Кузьмич

Остання редакція: 2017-06-03

Тези доповіді


Трапляються такі випадки, коли особа заінтересована у виршенні судової справи, але дізнається про це після винесення судом ухвали, рішення. Щоб запобігти таких порушень, необхідно удосконалити сповіщення осіб про участь у судовому процесі. Це питання є дуже актуальним на сьогодні, адже удосконалення, вивчення, розробка нових методів оповіщення осіб у цивільному процесі є гарантією реалізації їх законних прав та інтересів. В судовій практиці України можна спостерігати багато випадків порушень та зловживань при повідомлені учасників судового засідання. Неналежне виконання судових викликів, повідомлень затягує судовий процес це і є першочерговою причиною недотримання судами строків вирішення цивільних справ, неналежне виконання судових викликів, повідомлень обумовлює вжиття заходів для дотримання вимог справедливого та публічного судочинства. Отже, мета даної роботи являється дослідження інституту судових викликів і повідомлень, а також удосконалення способів та механізмів забезпечення особи на інформацію про час і місце розгляду справи в цивільному процесі.

Цивільно-процесуальний кодекс України в частині 4 статті 74 встановлює, що судова повістка про виклик повинна бути вручена з таким розрахунком, щоб особи, які викликаються, мали достатньо часу для явки в суд і підготовки до участі в судовому розгляді справи, але не пізніше ніж за три дні до судовогозасідання, а судова повістка-повідомлення - завчасно.[1] Аналізуючи це положення у законодавця має виникнути питання: як можна зменшити час надсилання повідомлення особі, що має з`явитись в суд? На сьогодні найпоширеніші засоби передачі повідомлення є: пошта, електронна пошта і телефоний зв`язок. Зі сторони надійності оповіщення осіб, буде лідерувати пошта, віправлений лист може залишатись у закритій скриньці поштового відомства, доки не потрапить адресату. Такі прогалини є у захисній системі пошти, а саме тоді коли існує потреба збергти таємність інформаціїї. Ненадійність електроної почти полягає у тому, що не всі мають доступ до мережі інтернет.


Full Text: PDF