Наукові конференції України, VII Міжнародна конференція «Правове регулювання суспільних відносин в умовах демократизації Української держави» 2017 р.

Розмір шрифту: 
Медіація як альтернативний спосіб вирішення спорів
О.А. Самчинська

Остання редакція: 2017-06-03

Тези доповіді


Невід’ємним елементом будь-якої держави є судова система, функціонування якої забезпечує захист законних прав та інтересів її громадян. Проте, на жаль, ми живемо в суспільстві де кожного дня виникають спори та порушуються права та інтереси і до суду звертається з сотнями позовних заяв за день. Така ситуація призводить до того, що судова система нашої держави надзвичайно завантажена і розгляд справи затягується на дуже довгий час, а це має наслідком зниження ефективності діяльності судової системи.

Саме тому останнім часом спостерігається тенденція до використання досудових та альтернативних засобів врегулювання . Одним із таких дуже цікавих засобів є медіація. Для того, щоб зрозуміти суть цієї процедури звернемося до історії її виникнення. Хоча в Україні застосування цієї процедури для вирішення спору поки не набуло великого масштабу і може здатися, що вона є порівняно новою, вона має глибокі корені.

Full Text: PDF