Наукові конференції України, VII Міжнародна конференція «Правове регулювання суспільних відносин в умовах демократизації Української держави» 2017 р.

Розмір шрифту: 
Недотримання розумних строків розгляду судами цивільних справ
А.П. Тєлєгін

Остання редакція: 2017-06-03

Тези доповіді


Законом встановлений «розумний строк» для вирішення цивільних справ у суді, який не може бути більше 2 місяців з дня відкриття провадження. На практиці ж маємо спори, що в межах однієї інстанції можуть тягнутись більше року. Кількість прикладів затягування процесу невпинно росте, а репутація судової системи України лише погіршується. Ставиться під сумнів і справедливість розгляду справ, і авторитет судів в цілому.

Судова тяганина одна із найбільших проблем процесуального порядку розгляду цивільної справи. Найчастіше такі дії мають місце в ситуаціях, коли недобросовісна сторона, передбачаючи неможливість виграти спір, прагне відкласти момент винесення та виконання рішення або ж взагалі виснажити опонента й підштовхнути його на укладання несприятливої мирової угоди. Відповідальність за зловживання такими процесуальними правами законом не передбачена, а тактика затягування стає чи не найпопулярнішою серед горе-захисників.


Full Text: PDF